Osobní

Jana Bobošíková

Podlost Topolánkovy vlády nemá hranic

Praha, 11. října 2009 (Blog iDnes.cz ) - Bývalý vicepremiér Vondra ani ostatní politici nemluví pravdu, o problému Listiny věděli. Jsem pobouřena bezcharakterností, s jakou čelní politici ČR lžou v přímém přenosu (Nedělní Partie a OVM) do očí občanům ČR, že neměli žádné informace o problému, který nyní veřejně odkryl prezident ČR Václav Klaus v souvislosti s ratifikací Lisabonské smlouvy.

11.10.2009 v 15:45 | Karma článku: 34.89 | Přečteno: 4536 | Diskuse

Jana Bobošíková

Listina práv EU aneb proč má Klaus pravdu

Vstoupí-li v platnost Lisabonská reformní smlouva, otevírá se mezinárodně právní prostor k opětovné diskusi o platnosti dekretů prezidenta Beneše a ke znejistění majetkových vztahů v ČR. Problém tkví v Listině základních práv EU, která je součástí Lisabonské reformní smlouvy. Listinou se řídil Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, když vlastnictví, nabyté na základě dekretů prezidenta Beneše, potvrdil. Po ratifikaci Lisabonské reformní smlouvy, která tak získá sílu Smlouvy zakládací, se ale vlastnické spory přesunou k Soudnímu dvoru EU v Lucemburku. A je jasné, že nikdo dopředu nemůže vyloučit, že Soudní dvůr EU, pod který bude Lisabonská smlouva spadat, může dojít k jiným závěrům, než k jakým došel Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

9.10.2009 v 20:30 | Karma článku: 28.54 | Přečteno: 3774 | Diskuse

Jana Bobošíková

Lisabonská smlouva ohrozí majetek občanů ČR

Vstoupí-li v platnost Lisabonská smlouva (LS), otevírá se mezinárodně právní prostor k opětovné diskusi o platnosti tzv. Dekretů prezidenta Beneše a ke znejistění majetkových vztahů v České republice (ČR). O své domy, chalupy, pozemky nebo třeba výrobní jednotky mohu přijít občané, jejichž majetek na území ČR vlastnili v průběhu druhé světové války vesměs nacisté nebo nacističtí kolaboranti a byl jim konfiskován na základě dekretů prezidenta republiky. Při pohledu na historickou mapu je zřejmé, že se tento problém týká celé třetiny území ČR. I toto podepsal Mirek Topolánek v prosinci 2007 v Lisabonu a letos schválili poslanci a senátoři všech relevantních politických sil v ČR, když zvedli v Parlamentu pro smlouvu ruku.

8.6.2009 v 10:37 | Karma článku: 28.35 | Přečteno: 3949 | Diskuse

Jana Bobošíková

Změnou České televize k rozvoji České republiky

Českou televizi jako veřejnoprávní instituci považuji za naprosto výjimečné mediální prostředí. Tato exkluzivita vyplývá z legislativního ukotvení ve formě zvláštního zákona. Ten zaručuje financování veřejnoprávní služby všemi občany České republiky a tím i odolnost proti tlaku inzerentů.

13.5.2009 v 9:00 | Karma článku: 21.19 | Přečteno: 3210 | Diskuse

Jana Bobošíková

Základní instinkt Jany Bobošíkové: Mnichov a Lisabon

Po sedmdesáti letech ho konečně uvidíme. Originál dokumentu nechvalně známého jako Mnichovská dohoda. Když ji 29. září v roce 1938 podepisovali naši tehdejší evropští spojenci v předklonu před Adolfem Hitlerem, moc dobře museli vědět, že svým podpisem stvrzují rozsudek smrti mladému československému státu. Francouzský premiér Édouard Daladier a jeho britský kolega Neville Chamberlain prostě vyměnili vzdálenější kabát za bližší košili. Že si tím moc nepomohli, to víme dnes. Ale oni tehdy věřili, že udělali to nejlepší pro své státy a národy – že jim zajistili mír. I když na úkor jiného státu a jiného národa a za cenu nedodržení spojeneckých dohod. Tak to prostě chodilo, chodí a chodit bude.

28.9.2008 v 10:54 | Karma článku: 21.79 | Přečteno: 1796 | Diskuse

Jana Bobošíková

Euroústava bez referenda je podvod na lidech

O nutnosti prosazovat ratifikaci tzv. „euroústavy“, nyní Lisabonské reformní smlouvy referendem, jsem se vyjadřovala již mnohokrát. Například v rozhovoru pro Lidové noviny s Renatou Kalenskou. V této souvislosti se často setkávám s názorem, že referendum je pouze populistický nástroj, kterak dělat politiku, při které se oslovují davy občanů, a že referendum o Lisabonské reformní smlouvě chtějí jen ti, co ji odmítají. Jsem přesvědčena, že referendum není v tomto případě populistické a ani není nástrojem k odmítnutí nové smlouvy.

9.11.2007 v 15:38 | Karma článku: 26.04 | Přečteno: 3151 | Diskuse

Jana Bobošíková

Pokrytectví na n-tou

Jelikož se pohybuji v politickém prostředí a mám dokonce i jakousi politickou paměť, opravdu mě zvedl ze židle projev prezidenta Václava Klause při 89. výročí založení našeho státu. Václav Klaus se v něm dle svých slov snažil „zpřehlednit důležitou problematiku“ zahraničních vztahů nejen s našimi sousedními státy. Média se ohledně projevu pak zabývala zejména prezidentovým obhajováním „jádra“. Mě ale ani tak nezajímá Klausovo environmentální cítění či projevy v OSN ohledně oteplování, jako mě spíš jeho angažmá v sudetoněmecké otázce.

30.10.2007 v 7:48 | Karma článku: 15.14 | Přečteno: 1921 |

Jana Bobošíková

Unijní trh podle Fidela?

Premiér ani prezident České republiky by neměli podepisovat reformní smlouvu, která nahradí euroústavu. Tedy pokud chtějí, aby Česká republika dále zůstala demokratickou zemí s tržní ekonomikou. Reformní smlouva spěje do finále pod taktovkou Portugalska, v říjnu má být text dohodnut, v prosinci s velkou slávou podepsán. Děje se tak po německém předsednictví, které smluvní proces po neúspěšných referendech o euroústavě ve Francii a Holandsku znovu rozhýbalo. Bohužel nikoliv směrem k prosperitě EU v globální ekonomice, ale spíš směrem k režimu Fidela Castra. Z detailního mandátu německého předsednictví, který je základem reformní smlouvy, jasně vyplývá, že EU chce zakonzervovat předražené a nefunkční sociální systémy. Dále z něj vyplývá, že hlavy unijních států sní bolševický sen o ekonomicky nesmyslné a nereálné plné zaměstnanosti a dokonce o stabilních cenách, hlavní populistické zbrani totalitního režimu. A do třetice - EU se opět vzdaluje od svého základního principu - od volné hospodářské soutěže bez překážek. A tak se vzdaluje od možnosti zvyšování prosperity a životní úrovně pro naše děti.

4.9.2007 v 17:19 | Karma článku: 26.31 | Přečteno: 3806 |
Počet článků 107 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4920
Ing. Jana Bobošíková, manažerka, bývalá poslankyně Evropského parlamentu