Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vzdělání – nepřítel politiků

Ať odložené nebo neodložené, je školné na vysokých školách nejčitelnějším a mediálně nejviditelnějším signálem rodící se vládní koalice. Stejným signálem, jakým byly zdravotnické poplatky v případě Topolánkovy vlády. Signálem neochoty nebo neschopnosti nastartovat zásadní a fatálně žádoucí reformy, které by dokázaly posunout české školství do jednadvacátého století. Stejně jako zdravotnické poplatky je školné jen jakousi kosmetickou úpravou k horšímu. Nic moc neřeší, jen zatěžuje ty, kterým se nedaří tak dobře, jako pánům Schwarzenbergovi, Kalouskovi, Johnovi či Nečasovi. Vytáhnout pár desítek či stovek miliónů z kapes lidí, a to i těch nejchudších, není reforma. A argument, že placení školného udělá ze studentů klienty, kterým vysoké školy budou muset nabídnout lepší služby, může vymyslet právě jen oběť vzdělání diskutabilní kvality.

Vzdělání přece nezačíná na vysokých školách. Naše základní, střední i učňovské školství je v totálním rozvalu. Jako vysokoškolský pedagog se nezřídka setkávám se studenty, kterým nic neříká gramatika či práce s počítačem. Nechápu, jak je možné, že jim na základní a posléze střední škole nedokázali vysvětlit, že se po ř nepíše ypsilon. Kdokoliv tedy myslí vážně jakoukoliv reformu školství, musí začít právě tam. Studenti, kteří přijdou na vysokou školu vzděláním nedotčeni, těžko mohou coby „klienti“ tlačit na své pedagogy a žádat kvalitu. Jen velmi obtížně totiž mohou tušit, jak taková kvalita vypadá. Zatím žádná vláda po roce 1989 nebyla schopná a patrně ani ochotná se zabývat stále rapidněji klesající úrovní vzdělávání. Nekonečné jsou debaty o státních maturitách. Díky sociálně demokratické ministryni školství Petře Buzkové z nich v roce 2003 vypadla matematika coby povinný předmět. A za pouhé čtyři roky se snaha paní ministryně „zúročila“ - z výsledků studie TIMMS za rok 2007 vyplynulo, že propad ve znalostech matematiky a přírodních věd oproti roku 1995 byl u českých žáků největší ze všech 59 zemí, které se do výzkumu zapojily.

Už léta dělají naši čelní politici všechno pro to, aby další generace našeho národa byly nevzdělané a neschopné obstát v mezinárodní konkurenci. Školné je dalším krokem na této cestě k bezvýznamnosti. Vyřadí ze hry talentované studenty, kteří na něj nedosáhnou a zoufalou úroveň školství přitom nevyřeší. Nemohu se zbavit dojmu, že právě o to jde. Kdyby totiž žáci a studenti uměli počítat a ještě navíc třeba znali dějepis a reálie polistopadového vývoje našeho státu, nemohla by ve studentských volbách vyhrát TOP 09. Studenti by totiž pochopili, jak farizejská je hra této strany na zodpovědnost vůči vlastnímu národu. Dokázali by si spočítat, jak to asi může dopadnout, když se za osobou sympatického knížete schovávají lidé jako Miroslav Kalousek, který coby ministr financí udělal všechno pro to, aby zajistil svému známému Josefu Šťávovi devět miliard z kapes daňových poplatníků, nebo Vlasta Parkanová, exministryně obrany, jejíž podpis je na smlouvě o předraženém nákupu rakouských ozbrojených transportérů Pandur s účtem přes čtrnáct miliard. A samozřejmě exposlanec lidovců Pavel Tollner, velký to bijec homosexuálů, uznávaný člen Řádu německých rytířů a velký příznivec Sudetoněmeckého landsmanšaftu.

 

Autor: Jana Bobošíková | pondělí 14.6.2010 21:58 | karma článku: 29,67 | přečteno: 3369x
  • Další články autora

Jana Bobošíková

Česká hospoda má stejná práva jako pražská kavárna

K dnešnímu Dni boje za svobodu a demokracii se váží dva klíčové body. Prvním jsou základní pravidla svobody a demokracie. Druhým bodem je rozdíl mezi skutečnými demokraty a současnými elitáři.

17.11.2016 v 14:57 | Karma: 42,50 | Přečteno: 2677x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Proč vláda podlézá landsmanšaftu?

Ke smíření s Německem na vládní úrovni došlo v roce 1997 společnou deklarací. Gesta vlády směrem k landsmanšaftu jsou nadbytečná a pro budoucnost nebezpečná. Zpochybňují poválečné dohody a rozmělňují fakta o zločinech nacismu.

15.5.2016 v 20:25 | Karma: 41,70 | Přečteno: 3804x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Osvětim byla důsledkem, na zdroj nesmíme zapomínat

Připomínkou osvobození Osvětimi vypuknou zítra oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Je alarmující, znepokojující a tragické, že se stávají politickým kolbištěm, na kterém někteří politici a veřejní činitelé přepisují historická fakta a licitují s přítomností představitelů vítězných mocností na vzpomínkových aktech. Je to nejen nedůstojné, je to neuctivé a ponižující vůči těm, kteří se neváhali ve druhé světové válce postavit Hitlerovi a jeho fašistickým spojencům.

25.1.2015 v 18:08 | Karma: 24,82 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Ostatní

Jana Bobošíková

Vize nebo jistota?

„Do padlých se nekope, padlým se pomáhá.“ A to vám řekne senátor svolený za ODS skoro měsíc před volbami. V reakci na to, že otec zakladatel Václav Klaus nedoporučil voličům, aby současnou ODS volili. Už měsíc před volbami se ODS považuje za padlou. Co se pak na ní má otci zakladateli a voličům líbit?

6.10.2013 v 13:00 | Karma: 17,34 | Přečteno: 870x | Diskuse| Ostatní

Jana Bobošíková

Braňme českou státnost před pařáty Bruselu!

Choutky Bruselu diktovat Praze, jak má vypadat vláda ČR, zde nejsou poprvé. Šéf sudetoněmeckého landsmanšaftu europoslanec Posselt v roce 2009 veřejně litoval odchodu ministrů Vondry a Schwarzenberga. Ohradila jsem se, že ČR není protektorátem Čechy a Morava, Posselt reagoval výkřiky communist, communist...

16.7.2013 v 23:04 | Karma: 29,56 | Přečteno: 1038x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:21

Aktualizujeme Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

V plaveckém bazénu v Řepích utonul muž, nejspíš měl zdravotní problém

25. dubna 2024  16:09

Ve veřejném plaveckém bazénu v pražských Řepích ve čtvrtek utonul přibližně sedmdesátiletý muž....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 107
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4920x
Ing. Jana Bobošíková, manažerka, bývalá poslankyně Evropského parlamentu

Seznam rubrik