Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ostuda české pravice

Boj s korupcí se před volbami skloňoval ve všech pádech. Není divu. Korupcí prolezlé politické, úřednické, soudní i policejní prostředí vadí kromě korupčníků samotných už každému. Korupce odrazuje od České republiky investory, dusí podnikatele a přispívá tak vysokou měrou k hospodářské recesi a nezaměstnanosti. Není tak jen trestně právním či etickým problémem. Projevuje se jako zásadní ekonomický faktor a to faktor samozřejmě vysoce negativní. Odhady hovoří o tom, že díky korupci při státních zakázkách přijde náš stát (tedy my všichni) ročně až o dvě stě miliard korun. O kolik přijdeme kvůli zmařeným investicím, se odhaduje dost těžko. Ale tahle ztráta se jistě také nebude počítat pouze v miliónech.

Všechny politické reprezentace v posledních letech „bojovaly“ s korupcí. Ale pohříchu to byly právě ony, kolem kterých se točilo nejvíce korupčních skandálů. A tak se všechny nápady, jak s korupcí zatočit, buď vytratily, nebo prostě nestály za nic. Metody, na kterých se domlouvá vznikající vládní koalice jsou tím druhým případem. Jen aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Díky tzv. testům korupční odolnosti, kterým jsou podrobováni policisté, korupce v policejním sboru nevymizela. Rozšíří-li ho koaliční politici na úředníky, výsledek bude stejný. Ani jakási protikorupční rada vlády, kterou koalici navrhuje Transparency International, s nikým příliš nehne. A změny v zákoně o veřejných zakázkách jen podpoří lidovou tvořivost a vynalézavost.

Jediným skutečně funkčním protikorupčním nástrojem může být pouze zákon o přiznání původu příjmů a majetku kombinovaný s možností konfiskace nelegálně nabytého majetku ve prospěch státu (tedy daňových poplatníků). Je smutné a pro pravici až ostudné, že tuto jedinou účinnou protikorupční metodu z parlamentních stran navrhuje vždycky jen levice. Jako by šlo o cosi bolševického, s čím pravice nechce nic mít. Přitom úcta k majetku a to i k veřejnému, čest dobrého hospodáře a respektování práva a zákonů, jsou veskrze konzervativní hodnoty. Nechce-li se k nim naše pravice hlásit a účinně je hájit, pak nejde o pravici v pravém smyslu slova. Je historickým paradoxem, že jedinou parlamentní stranou, která tak konzervativní návrh, jako jsou majetková přiznání, prosazuje, jsou komunisté. V minulosti to totiž byli právě oni, kteří úctou k majetku zrovna neoplývali. Za jejich vlády se přece tradovalo to známé heslo „kdo nekrade, okrádá rodinu“. Tehdy kradli nebo přikrádali téměř všichni a všem to přišlo normální.

Už jsme si řekli, že korupce je významným negativním ekonomickým faktorem. Rodí-li se nám tu pravostředová koalice, která deklaruje největší starost o snížení zadlužení a nastartování ekonomiky, pak naprosto nechápu, proč se vyhýbá jedinému možnému způsobu, jak zatočit s korupcí a ještě na tom vydělat. Ekonomicky i politicky. Je jen jedno možné vysvětlení: Majetková přiznání by se logicky měla týkat především veřejných činitelů – soudců, policistů, úředníků, ale samozřejmě i politiků – poslanců, senátorů, ministrů. A tak by ho tedy museli předkládat i politici vládní koalice. A je docela možné, že jeden z mála, kteří by s tím nemuseli mít potíže, je Karel Schwarzenberg. Ti ostatní by třeba taky nakonec museli konfiskovat sami sebe.

 

Autor: Jana Bobošíková | pondělí 21.6.2010 22:00 | karma článku: 30,43 | přečteno: 2783x
  • Další články autora

Jana Bobošíková

Česká hospoda má stejná práva jako pražská kavárna

K dnešnímu Dni boje za svobodu a demokracii se váží dva klíčové body. Prvním jsou základní pravidla svobody a demokracie. Druhým bodem je rozdíl mezi skutečnými demokraty a současnými elitáři.

17.11.2016 v 14:57 | Karma: 42,50 | Přečteno: 2677x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Proč vláda podlézá landsmanšaftu?

Ke smíření s Německem na vládní úrovni došlo v roce 1997 společnou deklarací. Gesta vlády směrem k landsmanšaftu jsou nadbytečná a pro budoucnost nebezpečná. Zpochybňují poválečné dohody a rozmělňují fakta o zločinech nacismu.

15.5.2016 v 20:25 | Karma: 41,70 | Přečteno: 3804x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Osvětim byla důsledkem, na zdroj nesmíme zapomínat

Připomínkou osvobození Osvětimi vypuknou zítra oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Je alarmující, znepokojující a tragické, že se stávají politickým kolbištěm, na kterém někteří politici a veřejní činitelé přepisují historická fakta a licitují s přítomností představitelů vítězných mocností na vzpomínkových aktech. Je to nejen nedůstojné, je to neuctivé a ponižující vůči těm, kteří se neváhali ve druhé světové válce postavit Hitlerovi a jeho fašistickým spojencům.

25.1.2015 v 18:08 | Karma: 24,82 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Ostatní

Jana Bobošíková

Vize nebo jistota?

„Do padlých se nekope, padlým se pomáhá.“ A to vám řekne senátor svolený za ODS skoro měsíc před volbami. V reakci na to, že otec zakladatel Václav Klaus nedoporučil voličům, aby současnou ODS volili. Už měsíc před volbami se ODS považuje za padlou. Co se pak na ní má otci zakladateli a voličům líbit?

6.10.2013 v 13:00 | Karma: 17,34 | Přečteno: 870x | Diskuse| Ostatní

Jana Bobošíková

Braňme českou státnost před pařáty Bruselu!

Choutky Bruselu diktovat Praze, jak má vypadat vláda ČR, zde nejsou poprvé. Šéf sudetoněmeckého landsmanšaftu europoslanec Posselt v roce 2009 veřejně litoval odchodu ministrů Vondry a Schwarzenberga. Ohradila jsem se, že ČR není protektorátem Čechy a Morava, Posselt reagoval výkřiky communist, communist...

16.7.2013 v 23:04 | Karma: 29,56 | Přečteno: 1038x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Munice, která spustila evakuaci ve Skvrňanské ulici v Plzni, byla nefunkční

21. dubna 2024  20:30,  aktualizováno  23.4 16:14

Policie kvůli nálezu munice ve Skvrňanské ulici v Plzni evakuovala v neděli okolní byty i okolí. V...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. O pátrání informovala na svém webu v úterý...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 107
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4920x
Ing. Jana Bobošíková, manažerka, bývalá poslankyně Evropského parlamentu

Seznam rubrik