Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsme přemluvili „bábu“

Těžko si představit téma, které ovlivní budoucnost a ekonomiku našeho státu více, než penzijní reforma. Bez ní nelze dosáhnout vyrovnaného rozpočtu ani zpružnit trh práce a dokonce ani udržet v našem státě lidi schopné dosahovat nadprůměrných příjmů. Současný penzijní systém je zastaralý, nákladný nejen pro stát, ale i pro zaměstnavatele a jeho efektivita je minusová. Odhady letošního deficitu na důchodovém účtu ve výši 35 miliard jsou spíše optimistickým blouzněním. Krize vyhání lidi z práce do důchodu – v loňském roce stát přiznal 115 861 tisíc starobních důchodů, čímž zaznamenal historický rekord. Už dnes důchody ukrojí ze státního rozpočtu ročně 340 miliard. Tato suma může od října 2011 narůst o další stovky miliard – alespoň podle odhadů ministra financí v demisi Eduarda Janoty. A to vlivem rozhodnutí Ústavního soudu, který v polovině dubna zrušil s platností od 30. září 2011 výpočet důchodů, který je výrazně nevýhodný pro lidi s vyššími příjmy, protože nebere ohled na to, kolik lidé v životě vydělávali a tím pádem také odváděli do penzijního systému.

V dubnu se odborníci shodovali, že právě toto rozhodnutí Ústavného soudu jednoznačně vymezilo prioritu každé, po volbách vzniklé, vládní koalice. Jakmile na reformě nezačne pracovat ihned po volbách, dojde buď k rozvalu právního systému v České republice, protože nebude respektováno rozhodnutí Ústavního soudu, nebo ke krachu penzijního systému. Opravdu těžká volba. A co na to naše superreformní trojkoalice? Poté, co se týdny její představitelé dohadují o všem možném, včetně licitování o vládní koryta, penze nechali někde na chvostě. A ve večerních hodinách 8. července jsme si na Aktuálně.cz přečetli, že se pánové nějak nemohou shodnout a že „smlouva mezi stranami budoucí koalice se proto omezí jenom na obecnou formulaci, že vláda bude v práci na reformě pokračovat“. Jistě. Všechny politické vlády, jak jsme je v posledních letech poznali, pokračovaly v práci na penzijní reformě. Před tou Nečasovou vláda Topolánkova, před ní vláda Paroubkova, Grossova, Špidlova, Zemanova….. Žádná z předchozích vlád však nedokázala ve společnosti a hlavně v médiích vzbudit takový reformní étos, jako právě trojkoalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. O její důvěryhodnosti svědčí fakt, že se právě na tu nejdůležitější reformu klidně vykašle. Možná zase nechá pracovat další, v pořadí třetí Bezděkovu komisi. Její doporučení a varování ovšem opět nenajdou ani jedno politické ucho, které by naslouchalo. Zavést studentům školné a zvýšit poplatek za pobyt v nemocnici z šedesáti na sto korun je samozřejmě jednodušší než řešit složité systémové změny školství a zdravotnictví. U důchodů ale žádná jednoduchá a nic neřešící, nicméně viditelná metoda po ruce není. A tak se odkládají. Přesto, že to jsou právě penze, které nás v závěru roku 2011 mohou spolehlivě dostat na tzv. řeckou cestu, kterou strany vznikající vládní koalice tak úspěšně strašily voliče.

„Navíc levice nechce řešit problémy s důchody, a pokud nedojde k reformě, tak ve státní kase nebudou na důchody peníze. A kdo nebude mít našetřeno, tak na tom bude hodně špatně“ – i těmito slovy nabádala Martha Issová a Jiří Mádl ve svém pubertálním až trapném videu s názvem „Přemluv bábu“ před volbami sobě rovné, aby se rozjeli na venkov a přemluvili své prarodiče, ať nevolí levici, ale nejlépe nějakou novou a pravicovou stranu. Pokud na své prarodiče vnučky a vnukové nastoupili stejně přezíravě a agresivně, jako Mádl s Issovou ve svém dekadentním dílku, a pokud možno ještě dohlédli na to, aby „bába s dědou“ použili ten správný hlasovací lístek, tak patrně dosáhli svého, ale moc si nepomohli. Jak vidno, v neochotě řešit problémy s důchody jsou si strany levé i pravé velmi blízké. A jejich nečinnost neodnesou nejvíce současní důchodci, neboť ti si - jak praví „veleduši“ Mádl s Issovou - „klidně umřou“. Ale nejvíce to odnesou právě současníci této rádobyumělecké dvojice. Až jim to čas spočítá a nebudou o nic hezčí, než tváře, které pubertální umělci použili ve svém videu jako odstrašující symboly stáří, a až budou mít v ústech ty zubní protézy zde vyobrazené s naturalistickou vášní, pak jim zbudou jen oči pro pláč. Tedy pokud nebudou mít našetřeno, což se týpkům ve stylu Mádla a Issové, ochotným kdykoliv a k čemukoliv, patrně nestane.

 

Autor: Jana Bobošíková | pátek 9.7.2010 9:43 | karma článku: 44,70 | přečteno: 25557x
  • Další články autora

Jana Bobošíková

Česká hospoda má stejná práva jako pražská kavárna

K dnešnímu Dni boje za svobodu a demokracii se váží dva klíčové body. Prvním jsou základní pravidla svobody a demokracie. Druhým bodem je rozdíl mezi skutečnými demokraty a současnými elitáři.

17.11.2016 v 14:57 | Karma: 42,50 | Přečteno: 2677x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Proč vláda podlézá landsmanšaftu?

Ke smíření s Německem na vládní úrovni došlo v roce 1997 společnou deklarací. Gesta vlády směrem k landsmanšaftu jsou nadbytečná a pro budoucnost nebezpečná. Zpochybňují poválečné dohody a rozmělňují fakta o zločinech nacismu.

15.5.2016 v 20:25 | Karma: 41,70 | Přečteno: 3804x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Osvětim byla důsledkem, na zdroj nesmíme zapomínat

Připomínkou osvobození Osvětimi vypuknou zítra oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Je alarmující, znepokojující a tragické, že se stávají politickým kolbištěm, na kterém někteří politici a veřejní činitelé přepisují historická fakta a licitují s přítomností představitelů vítězných mocností na vzpomínkových aktech. Je to nejen nedůstojné, je to neuctivé a ponižující vůči těm, kteří se neváhali ve druhé světové válce postavit Hitlerovi a jeho fašistickým spojencům.

25.1.2015 v 18:08 | Karma: 24,82 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Ostatní

Jana Bobošíková

Vize nebo jistota?

„Do padlých se nekope, padlým se pomáhá.“ A to vám řekne senátor svolený za ODS skoro měsíc před volbami. V reakci na to, že otec zakladatel Václav Klaus nedoporučil voličům, aby současnou ODS volili. Už měsíc před volbami se ODS považuje za padlou. Co se pak na ní má otci zakladateli a voličům líbit?

6.10.2013 v 13:00 | Karma: 17,34 | Přečteno: 870x | Diskuse| Ostatní

Jana Bobošíková

Braňme českou státnost před pařáty Bruselu!

Choutky Bruselu diktovat Praze, jak má vypadat vláda ČR, zde nejsou poprvé. Šéf sudetoněmeckého landsmanšaftu europoslanec Posselt v roce 2009 veřejně litoval odchodu ministrů Vondry a Schwarzenberga. Ohradila jsem se, že ČR není protektorátem Čechy a Morava, Posselt reagoval výkřiky communist, communist...

16.7.2013 v 23:04 | Karma: 29,56 | Přečteno: 1038x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

  • Počet článků 107
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4920x
Ing. Jana Bobošíková, manažerka, bývalá poslankyně Evropského parlamentu

Seznam rubrik