Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Euroústava bez referenda je podvod na lidech

O nutnosti prosazovat ratifikaci tzv. „euroústavy“, nyní Lisabonské reformní smlouvy referendem, jsem se vyjadřovala již mnohokrát. Například v rozhovoru pro Lidové noviny s Renatou Kalenskou. V této souvislosti se často setkávám s názorem, že referendum je pouze populistický nástroj, kterak dělat politiku, při které se oslovují davy občanů, a že referendum o Lisabonské reformní smlouvě chtějí jen ti, co ji odmítají. Jsem přesvědčena, že referendum není v tomto případě populistické a ani není nástrojem k odmítnutí nové smlouvy.

Zde jde především o to, vysvětlit občanům České republiky (a nejen jim), v čem je pro ně Lisabonská reformní smlouva důležitá. Lisabonská smlouva totiž zásadně přepisuje dohody o Evropské unii a o založení Evropského společenství. Upozorňuji na to, že se změny netýkají jen vlivu jednotlivých států na unijní procesy, ale samotných základních principů, na kterých Unie vznikla. O tom, zda se připojíme ke smlouvám EU, které doposud platí, rozhodovali občané před lety v referendu. Tyto smlouvy se teď zásadně mění a občané mají právo se k nim vyjádřit,Politici by měli odložit aroganci a pohodlí a své rozhodnutí z Lisabonu vysvětlit občanům a získat je pro něj. Jinak se budou nadále rozevírat nůžky mezi lidmi unijní politickou elitou. Nejen, že to nepovede k prosperitě, ale bude se tak prohlubovat i demokratický deficit. Z téhož důvodu zásadně nesouhlasím s rozhodnutím Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR obejít občany a schválit v České republice Lisabonskou reformní smlouvu pouze parlamentní cestou. Politici zlenivěli. Občané je zajímají jen v předvolebním období. To jim mažou med kolem úst, doufajíc, že jakmile dostanou svůj mandát, tak si na jejich předvolební sliby nikdo nevzpomene. Ale uspořádat setkání, kde by se lidem kupříkladu vysvětlilo, v čem spočívá (ne)důležitost Lisabonské smlouvy, k tomu se již jaksi nikdo z aktérů nemá. I proto uspořádám začátkem prosince tiskovou konferenci, věnovanou ústavním záležitostem.A chyba není jen na straně politiků. Chyba je i u samotných občanů (nejen) České republiky. Pokud totiž Evropská unie (a to není jen Brusel, to jsou národní vlády, jednající v evropské radě, poslanci a senátoři národních států, implementující unijní legislativu a europoslanci) nebude lidem vysvětlovat své kroky a občané Unie se o práci evropských orgánů nebudou sami aktivně zajímat, tak se nevyhnutelně stane projekt Evropské unie odtrženým od reality, že bude víceméně k ničemu. Už teď se stává, že občané se diví, proč se něco zdražuje či nařizuje z rozhodnutí Evropské unie. Upřímně, kolikrát se kdo sám z vlastní vůle zabýval novým zněním tzv. „euroústavy?“ Četli jste si její znění? Že nevíte, kde máte její znění hledat? Poradím Vám, že hledat třeba na tomto rozcestníku pod tímto kódem (CIG 1/1/07 REV 1), kde jsou i jednotlivé dodatky ke smlouvě. A nebo pokud chcete přímo odkaz na PDF soubor (velikost 1,7 MB) v češtině (ale bez dodatků, nejedná se o finální text!), klikněte sem.

 

Schválně mi pak do diskuse pod článkem napište, kam až jste ve čtení 152stránkového dokumentu došli. A jestli jste v něm sami bez konzultace právníka a lingvisty našli prvky, které nějak ohrožují Českou republiku a její občany.

 

A nyní opět k mé původní otázce. Nemyslíte si proto, že by bylo lepší udělat referendum? A to už jen z jednoho jediného důvodu. Referendum by totiž rozvířilo rozsáhlou debatu mezi občany a politiky Evropské unie. Takhle politici ve vší tichosti schválí, že o Lisabonské smlouvě rozhodnou sami a Vám všem pak už jen zbude, než se divit.Námitkám, co jsem proto udělala já sama, mohu odpovědět popravdě, že ze své pozice jsem se snažila udělat maximum. Odkazuji na své písemné prohlášení, které budou mít od pondělka 12. 11. 2007 k dispozici všichni mí kolegové z EP ve 22 jazycích. Prostřednictvím této deklarace mohou vyzvat europoslanci vyzvat členské státy EU k tomu, aby Lisabonskou reformní smlouvu neschvalovaly parlamenty, ale občané v referendech. Zde je Písemné prohlášení  o ratifikaci Lisabonské reformní smlouvy referendem.

Autor: Jana Bobošíková | pátek 9.11.2007 15:38 | karma článku: 26,04 | přečteno: 3151x
  • Další články autora

Jana Bobošíková

Česká hospoda má stejná práva jako pražská kavárna

K dnešnímu Dni boje za svobodu a demokracii se váží dva klíčové body. Prvním jsou základní pravidla svobody a demokracie. Druhým bodem je rozdíl mezi skutečnými demokraty a současnými elitáři.

17.11.2016 v 14:57 | Karma: 42,50 | Přečteno: 2677x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Proč vláda podlézá landsmanšaftu?

Ke smíření s Německem na vládní úrovni došlo v roce 1997 společnou deklarací. Gesta vlády směrem k landsmanšaftu jsou nadbytečná a pro budoucnost nebezpečná. Zpochybňují poválečné dohody a rozmělňují fakta o zločinech nacismu.

15.5.2016 v 20:25 | Karma: 41,70 | Přečteno: 3804x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Osvětim byla důsledkem, na zdroj nesmíme zapomínat

Připomínkou osvobození Osvětimi vypuknou zítra oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Je alarmující, znepokojující a tragické, že se stávají politickým kolbištěm, na kterém někteří politici a veřejní činitelé přepisují historická fakta a licitují s přítomností představitelů vítězných mocností na vzpomínkových aktech. Je to nejen nedůstojné, je to neuctivé a ponižující vůči těm, kteří se neváhali ve druhé světové válce postavit Hitlerovi a jeho fašistickým spojencům.

25.1.2015 v 18:08 | Karma: 24,82 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Ostatní

Jana Bobošíková

Vize nebo jistota?

„Do padlých se nekope, padlým se pomáhá.“ A to vám řekne senátor svolený za ODS skoro měsíc před volbami. V reakci na to, že otec zakladatel Václav Klaus nedoporučil voličům, aby současnou ODS volili. Už měsíc před volbami se ODS považuje za padlou. Co se pak na ní má otci zakladateli a voličům líbit?

6.10.2013 v 13:00 | Karma: 17,34 | Přečteno: 870x | Diskuse| Ostatní

Jana Bobošíková

Braňme českou státnost před pařáty Bruselu!

Choutky Bruselu diktovat Praze, jak má vypadat vláda ČR, zde nejsou poprvé. Šéf sudetoněmeckého landsmanšaftu europoslanec Posselt v roce 2009 veřejně litoval odchodu ministrů Vondry a Schwarzenberga. Ohradila jsem se, že ČR není protektorátem Čechy a Morava, Posselt reagoval výkřiky communist, communist...

16.7.2013 v 23:04 | Karma: 29,56 | Přečteno: 1038x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

  • Počet článků 107
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4920x
Ing. Jana Bobošíková, manažerka, bývalá poslankyně Evropského parlamentu

Seznam rubrik