Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lisabonská smlouva ohrozí majetek občanů ČR

Vstoupí-li v platnost Lisabonská smlouva (LS), otevírá se mezinárodně právní prostor k opětovné diskusi o platnosti tzv. Dekretů prezidenta Beneše a ke znejistění majetkových vztahů v České republice (ČR). O své domy, chalupy, pozemky nebo třeba výrobní jednotky mohu přijít občané, jejichž majetek na území ČR vlastnili v průběhu druhé světové války vesměs nacisté nebo nacističtí kolaboranti a byl jim konfiskován na základě dekretů prezidenta republiky. Při pohledu na historickou mapu je zřejmé, že se tento problém týká celé třetiny území ČR. I toto podepsal Mirek Topolánek v prosinci 2007 v Lisabonu a letos schválili poslanci a senátoři všech relevantních politických sil v ČR, když zvedli v Parlamentu pro smlouvu ruku.

Zodpovědná vláda a kvalifikovaní zákonodárci by měli vědět, že žádná smlouva neexistuje ve vzduchoprázdnu, ale že bývá součástí spletitých paragrafů mezinárodního práva. V případě LS, dekretů prezidenta republiky a vlastnických práv občanů ČR je zakopaný pes v Listině základních práv EU, na kterou se LS odkazuje jako na právně závaznou. Tato Listina tedy bude mít stejnou právní sílu, jako LS. Potomci těch, kteří se domnívají, že odsunem z naší země byla neoprávněně poškozena vlastnická práva jejich předků (vesměs nacistů a kolaborantů), se na Lisabonskou smlouvu těší už léta s tím, že jim u orgánů Evropské Unie pomůže prokázat, jak naše země od druhé světové války porušuje jejich vlastnická práva. A budou chtít tučnou náhradu. Po jednotlivcích i po ČR.

Dosud neměli a do doby platnosti LS ani nemají u nadnárodních soudů šanci. Majetek českých občanů byl a je z mezinárodně právního hlediska v bezpečí. Svědčí o tom rozsudky Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, který vlastnictví, nabyté na základě dekretů prezidenta republiky, potvrdil současným majitelům. Po ratifikaci LS se ale situace dramaticky změní. Její některá ustanovení umožní, aby o majetkových nárocích osob, jejichž majetek byl konfiskován podle dekretů prezidenta republiky, rozhodovaly orgány EU. Vlastnické spory se přesunou k Soudnímu dvoru EU v Lucemburku. Tento soudní dvůr se stane navíc i závazným vykladačem evropského práva pro vnitrostátní soudy v ČR. A k jakým závěrům dojde, nikdo neví.

V této souvislosti chci upozornit na veřejně dostupnou studii Mgr. Vladimíry Pejchalové Grunwaldové , expertky Parlamentního institutu Parlamentu ČR. Jasně z ní vyplývá, že jediným řešením pro ČR, jak ochránit majetek občanů před nároky těch, jejichž majetek byl konfiskován podle dekretů prezidenta republiky, je postup Polska a Velké Británie. Oba státy si vymínily, že Listina základních práv EU nemůže jakkoliv změnit dosavadní právní předpisy a zvyklosti, doposud platné v těchto zemích. Podotýkám, že kdyby vláda ČR postupovala prozíravě jako Polsko nebo Velká Británie, které si vymínily nadřazenost svého domácího práva nad Listinou, nemuseli jsme dnes opětovně varovat před nejistotou majetkových vztahů v naší zemi.

Řešení ale existuje. Má ho v ruce vláda premiéra Fischera. Už na příští červnové Radě EU v Bruselu může začít lobbovat za to, aby se podobná pojistka, jakou mají Poláci a Britové, dostala do přístupové smlouvy mezi Chorvatskem a členskými státy EU. Byl by to sice nesystémový "přílepek", ale poté, co by prošel parlamenty všech členských států EU, zaručoval by českým občanům v EU nezpochybnitelné majetkové jistoty. A to za námahu politiků a diplomatů stojí.

Doufám, že až skončí předvolební vajíčková válka a vychladnou horké hlavy, podpoří politici napříč politickými stranami řešení, které ochrání národní zájem a majetek občanů ČR. Jedině tak napraví fatální chybu, která ohrožuje budoucnost naší země, pokud vstoupí LS v platnost.

Závěrem bych chtěla poděkovat všem, kteří v těchto volbách dali hlas koalici Suverenita. Koalice Suverenita získala 4,26 % hlasů a nepřekonala tudíž hranici nutnou pro vstup do Evropského parlamentu, ačkoliv to byl pátý nejlepší výsledek (po ODS, ČSSD, KSČM a KDU-ČSL). Apelujeme tedy na zvolené politiky těchto stran, aby prostřednictvím svého mandátu v Evropském parlamentu zajistili nezpochybnitelnost vlastnických práv občanů České republiky, která jsou ohrožena případným přijetím Lisabonské smlouvy.


Autor: Jana Bobošíková | pondělí 8.6.2009 10:37 | karma článku: 28,35 | přečteno: 3949x
  • Další články autora

Jana Bobošíková

Česká hospoda má stejná práva jako pražská kavárna

K dnešnímu Dni boje za svobodu a demokracii se váží dva klíčové body. Prvním jsou základní pravidla svobody a demokracie. Druhým bodem je rozdíl mezi skutečnými demokraty a současnými elitáři.

17.11.2016 v 14:57 | Karma: 42,50 | Přečteno: 2677x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Proč vláda podlézá landsmanšaftu?

Ke smíření s Německem na vládní úrovni došlo v roce 1997 společnou deklarací. Gesta vlády směrem k landsmanšaftu jsou nadbytečná a pro budoucnost nebezpečná. Zpochybňují poválečné dohody a rozmělňují fakta o zločinech nacismu.

15.5.2016 v 20:25 | Karma: 41,70 | Přečteno: 3804x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Osvětim byla důsledkem, na zdroj nesmíme zapomínat

Připomínkou osvobození Osvětimi vypuknou zítra oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Je alarmující, znepokojující a tragické, že se stávají politickým kolbištěm, na kterém někteří politici a veřejní činitelé přepisují historická fakta a licitují s přítomností představitelů vítězných mocností na vzpomínkových aktech. Je to nejen nedůstojné, je to neuctivé a ponižující vůči těm, kteří se neváhali ve druhé světové válce postavit Hitlerovi a jeho fašistickým spojencům.

25.1.2015 v 18:08 | Karma: 24,82 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Ostatní

Jana Bobošíková

Vize nebo jistota?

„Do padlých se nekope, padlým se pomáhá.“ A to vám řekne senátor svolený za ODS skoro měsíc před volbami. V reakci na to, že otec zakladatel Václav Klaus nedoporučil voličům, aby současnou ODS volili. Už měsíc před volbami se ODS považuje za padlou. Co se pak na ní má otci zakladateli a voličům líbit?

6.10.2013 v 13:00 | Karma: 17,34 | Přečteno: 870x | Diskuse| Ostatní

Jana Bobošíková

Braňme českou státnost před pařáty Bruselu!

Choutky Bruselu diktovat Praze, jak má vypadat vláda ČR, zde nejsou poprvé. Šéf sudetoněmeckého landsmanšaftu europoslanec Posselt v roce 2009 veřejně litoval odchodu ministrů Vondry a Schwarzenberga. Ohradila jsem se, že ČR není protektorátem Čechy a Morava, Posselt reagoval výkřiky communist, communist...

16.7.2013 v 23:04 | Karma: 29,56 | Přečteno: 1038x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 107
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4920x
Ing. Jana Bobošíková, manažerka, bývalá poslankyně Evropského parlamentu

Seznam rubrik