Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vize nebo jistota?

„Do padlých se nekope, padlým se pomáhá.“ A to vám řekne senátor svolený za ODS skoro měsíc před volbami. V reakci na to, že otec zakladatel Václav Klaus nedoporučil voličům, aby současnou ODS volili. Už měsíc před volbami se ODS považuje za padlou. Co se pak na ní má otci zakladateli a voličům líbit? 

Každý, kdo jde do boje s poraženeckou myslí, je k politování a předem odsouzen k nezdaru. A politika je boj. Zápas o moc, chcete-li. Jen lidé, vybaveni mocí, kterou jim svěřili voliči, mohou prosadit své vize o dalším vývoji naší společnosti. Problém nastane, když ta vize chybí. Když se bojuje jen o posty a vliv na státní cecíky, ke kterým se přisává stále více vděčných parazitů. Pak se sází na jistotu. A každý, kdo má vizi, stává se nepřítelem. Protože vize je změna, naděje, příležitost, ale nikdy ne jistota. Není náhoda, že žádný z velikánů lidské historie nesázel na jistotu. Šli do neznáma, protože to známé už nedávalo potřebné odpovědi na nové otázky. Měli odvahu jít proti proudu a nikdy se nemohli považovat za padlé. I když často prohrávali. Vyhráli třeba až po smrti. Jejich vize je přežila, což by se nemohlo přihodit bez jejich odvahy a vytrvalosti za života.

Když jsem dávala dohromady volební blok Hlavu vzhůru, často jsem slyšela větu: „Šel bych do toho, kdyby do toho šel Klaus“.  A v duchu jsem odpovídala: „No, s tebou by to to tedy Klaus chytnul!“ Protože dotyčného nezajímaly vize, program ani myšlenky Václava Klause. Zajímalo ho jen, zda se se může „přisát“. Tito lidé jsou jako břečťan. Ovíjí se kolem silných kmenů a vysávají z nich život. Nemají vlastní páteř, vlastní myšlenky, vlastní program, vlastní vizi. Nemají hlavu vzhůru a tedy ani odvahu postavit se čelem všemu, včetně případného neúspěchu. To, že Václav Klaus veřejně přiznal, že bude volit právě blok „Hlavů vzhůru“ mě velmi těší. Ale i kdyby to neudělal, nepovažovala bych se za padlou. Nejde mi totiž o Václava Klause, jde mi o vizi Václava Klause. Vizi, podle které nejsme malý stát a malí lidé, kteří musí nutně podléhat diktátu těch silných. Stačí jen sebrat odvahu.

Svůj politický boj vedu už dlouho. Je vyčerpávající, stokrát prohraný a zdá se být marný v prostředí, které odvyklo odvaze a vizím a příliš přivyklo jistotám a zbabělosti. Ten boj ale vedu dál. Protože vím, že ty tzv. jistoty jistotami nejsou. Stojí na písku a je jen otázkou času, kdy se zhroutí jako domeček z karet. Kdy vyschnou státní cecíky neživené poctivou a tvrdou prací všech, včetně politiků. Kdy splaskne bublina evropského superstátu. Kdy vyšumí iluze, že jde o demokratické společenství, kde jsme si všichni rovni a směřujeme k prosperitě.  Kdy nás bída s nouzí přesvědčí, že jsme neměli sázet na iluze o jistotách, ale měli jsme se s hlavou vztyčenou jako svéprávní a svobodní lidé poprat o svoji zemi, o svobodu osobní i tu podnikatelskou. Třeba proti všem.

Položme si otázku: „Je opravdu nutné zase padnout až na dno, kdy už nemáme co ztratit a strach z neznámého se promění v naději? Není snad poněkud racionálnější zvednout hlavu včas a postarat se o sebe samé bez iluzí a pseudojistot? Ale asi ne. Asi to neuděláte a budete naslouchat těm, kteří vás přesvědčují, že se nic neděje, jen je třeba sem tam trochu něco poopravit. A slíbí vám modré z nebe, jako už tolikrát. Až toho modrého z nebe bude tolik, že vám spadne na hlavu i s těmi žlutými hvězdičkami, budu tady. Nebo třeba už ne – vím, že mám k dispozici jen jeden lidský život. Pak tu ale určitě bude někdo jiný, kdo beze strachu, s vlastní vizí a s hlavou vzhůru zvedne ten skutečný prapor pravdy a svobody. Zas a znovu. 

Autor: Jana Bobošíková | neděle 6.10.2013 13:00 | karma článku: 17,34 | přečteno: 870x
  • Další články autora

Jana Bobošíková

Česká hospoda má stejná práva jako pražská kavárna

K dnešnímu Dni boje za svobodu a demokracii se váží dva klíčové body. Prvním jsou základní pravidla svobody a demokracie. Druhým bodem je rozdíl mezi skutečnými demokraty a současnými elitáři.

17.11.2016 v 14:57 | Karma: 42,50 | Přečteno: 2677x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Proč vláda podlézá landsmanšaftu?

Ke smíření s Německem na vládní úrovni došlo v roce 1997 společnou deklarací. Gesta vlády směrem k landsmanšaftu jsou nadbytečná a pro budoucnost nebezpečná. Zpochybňují poválečné dohody a rozmělňují fakta o zločinech nacismu.

15.5.2016 v 20:25 | Karma: 41,70 | Přečteno: 3804x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Osvětim byla důsledkem, na zdroj nesmíme zapomínat

Připomínkou osvobození Osvětimi vypuknou zítra oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Je alarmující, znepokojující a tragické, že se stávají politickým kolbištěm, na kterém někteří politici a veřejní činitelé přepisují historická fakta a licitují s přítomností představitelů vítězných mocností na vzpomínkových aktech. Je to nejen nedůstojné, je to neuctivé a ponižující vůči těm, kteří se neváhali ve druhé světové válce postavit Hitlerovi a jeho fašistickým spojencům.

25.1.2015 v 18:08 | Karma: 24,82 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Ostatní

Jana Bobošíková

Braňme českou státnost před pařáty Bruselu!

Choutky Bruselu diktovat Praze, jak má vypadat vláda ČR, zde nejsou poprvé. Šéf sudetoněmeckého landsmanšaftu europoslanec Posselt v roce 2009 veřejně litoval odchodu ministrů Vondry a Schwarzenberga. Ohradila jsem se, že ČR není protektorátem Čechy a Morava, Posselt reagoval výkřiky communist, communist...

16.7.2013 v 23:04 | Karma: 29,56 | Přečteno: 1038x | Diskuse| Ostatní

Jana Bobošíková

Klaus má skalpel, Nečas botox

Klaus vynadal vládě, Klaus dal vládě na frak, Nečas si to nenechal líbit. To jsou titulky článků, které popisují včerejší přednášku bývalé hlavy státu na dni VŠE. Sprostota pod nimi je nepublikovatelná a hloupost řady přispívajících neuvěřitelná.

19.5.2013 v 14:00 | Karma: 26,65 | Přečteno: 882x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 107
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4920x
Ing. Jana Bobošíková, manažerka, bývalá poslankyně Evropského parlamentu

Seznam rubrik