Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

StarejHafan

14. 4. 2010 9:00
Ostrůvek

Náš ostrůvek demokracie v mezválečném období zcela diskriminoval svůj druhý nejpočetnější národ - Němce. Dnes si snad nikdo neuvědomuje, že tu s námi žili a že měli jen velmi pramalý důvod sdílet nadšení, které se tu prezentuje. Jejich pozdější snaha o odtržení a zločiny pramenily i z toho, že je tak zformovala Masarikova a Benešova impotentnost ve vztahu k národnostní otázce.

0 0
možnosti

StarejHafan

14. 4. 2010 9:01
Re: Ostrůvek

Omlouvám se za tu hrubku.

0 0
možnosti

lecaks

9. 2. 2010 21:32
Petice

A už je to tady - podívejte se na http://www.peticeproticez.cz.

Kdyby jsme podpořili jen jednoho odstřiženého zákazníka, bude dobře. A že to nesouvisí s tématem? Všechno souvisí s mravností a ČEZ by měl dostat lekci mravnosti. Z krize nás vyvede jen osobní příklad. A na to ti chlapci v čele ČEZu nemají, někteří.

Buďme svorni.R^

V

0 0
možnosti

vítek z prčice

7. 2. 2010 18:47
Re: Milá diskutující

Rád diskutuji s těmi, kdo o historii něco vědí ! Malá Dohoda byla namířena proti Maďarsku a s hlavními spojeneckými smlouvami ČR - Francie a ČR - SSSR neměla nic společného! To je zásadní ne omyl, ale neznalost.

A když už píšu, tak a) rozděleno mělo být po 1 sv válce Německo, nikoliv Rakousko - Uhersko b) Československo založené na neživotné myšlence "čechoslovakismu" by bylo vůbec nevzniklo c) když už vzniklo, bylo nutno ho hájit - za každou cenu - Dr. Beneš 2x selhal a situace, do které se dostal byla v obou případech důsledkem celého řetězu chyb. To ovšem neznamená, že BEnešovy dekrety není třeba držet! Za dané situace byly správné. Když někdo vyvolá válku a prohraje ji, nese důsledky.:-) 

0 0
možnosti

lecaks

8. 2. 2010 12:07
Re: Milá diskutující

V něčem nesouhlasím, ale nepřeme se o detaily.

Ale pikantní na celé věci vzniku a života Česko-slovenska je fakt, že v době od 1919 do 1939 republika vzkvétala, vinou demokracie se do parlamentu dostali i ti, kteří ji rozbili. Což tak navázat na to dobré a zapomenout(ti silnější odpustí chyby minula). Dívejme se do budoucnosti a nevytahujme minulost, která poslouží jen pro poučení. Nic víc. Jiná generace, noví politici, nové tváře to zde mohou změnit. Tak to v historii lidstva vždy bylo a bude. Dokud zde budou nevzdělaní, nesvobodní občané, bude snadné s nimi manipulovat.

"Kdo nedbá být vyučován, toho budeš marně vyučovati, dokud u něj neprobudíš vřelý zájem o učení". >J.A.Komenský.

Buďme do 28. a 29.5.2010 svorni, ale i potom.R^

V

0 0
možnosti

pjb1

1. 2. 2010 18:52
Zdravím.

Jen drobnost. Bandera spolupracovník a spolubojovník Němců? Fakt???

0 0
možnosti

sámvelkýmao

21. 2. 2010 18:37
Re: Zdravím.

............copak Banderas......................

0 0
možnosti

kolemjdoucí

30. 1. 2010 1:34
Milí diskutující

s obsahem článku souhlasím.  Kdo Benešovi vyčítá dvojnásobnou zradu, jen ať si uvědomí, že  1) Mnichov byla zrada Malé dohody

2) dekrety byly zabavení majetku zrádců

3) znárodnění bylo diktováno tím, že komunisté získali ve volbách drtivou (!) většinu hlasů! poznamenávám - v demokratickýcgh volbách - měli plné zuby zrádných kapitalistů a neschopných se postavit Hitlerovi jen minimálně!  Zpackaná mobilizace a potupné složení zbraní a předání Německu...  je vryp, ostuda, kterou nikdy nesmažeme   Proboha, uvažujte už jinak, s nadhledem, osvíceněnji, než se rýpat v detailech. !!

0 0
možnosti

lecaks

30. 1. 2010 20:24
Re: Milí diskutující

Souhlas. Jen bych dodal, že není úplně pravdou(jak se učí ve škole), že Mnichov byl politickou zradou. Byl hlavně ekonomickým tahem s cílem nás, prosperující a fungující stát zničit. Vždyť málokdo ví, že jsme byli pátí na světě v hrubé výrobě na hlavu i kojenců. Za myšlenky našich vědců a výzkumníků nám přitékaly devizy z celého světa. A co zlatý poklad?

Omluvil se a hlavně vypořádal někdo škodu s námi kupř. za rozbombardované závody Škoda Plzeň? A co v r.1944 Brno? Sečteno, podtrženo - zkoušeli jsme již dost jako národ a nyní se budeme mít jen dobře.

Ale chce to změnu, i v myšlení a nerýpat se v detailech, souhlas.

"Největší chybu dělá ten, kdo nedělá nic v domnění, že to málo, co udělat může, je bezvýznamné." > Edmund Burke

Buďme svorni a nevyčítejme si již nic. Odpouštějme, ju?R^V

0 0
možnosti

lecaks

28. 1. 2010 21:43
Karma

Karma jak BRNO.

-cr-

0 0
možnosti

daveking

27. 1. 2010 21:12
Malý historický dodatek ...

1) Vyčítat Benešovi Mnichovskou zradu, pod kterou se podepsali Daladier a Chamberlain, na které on tolik spoléhal, je ubohost.

2) Vyčítat Benešovi, že přijal demisi nekomunistických ministrů Gottwaldovy vlády, je neznalost naší tehdejší Ústavy. On ji mohl odmítnou jen v případě, že by demisi podala třetina ministrů, ale to byl musel podat demisi i Honza Masaryk, což se jaksi nestalo. Nebo by musela být svolána mimořádná schůze Národního shromáždění a vyslovit celé vládě nedůvěru, ale to se jaksi také nestalo. A že byl Zenkl politický diletant, který demisi neměl projednananou s Honzou Masarykem, který Zenklem jen tak mimochodem velmi pohrdal, to je rovněž nesporné. A fakt, že demisi podali ve chvíli, kdy všichni Sokolové byli v Tatrách na zimním sletu a pak se ministři v demisi rozjeli pryč z Prahy, to už byla jen třešnička na tom nepovedeném dortu. Takže v tom nakonec zůstal těžce nemocný Beneš sám. Když o tom nic nevíte, tak o tom nepište.

0 0
možnosti

Propagátor království

27. 1. 2010 12:31
PODSTATNÉ A NEPODSTATNÉ

Kdo a jak může u osobnosti tak kontroverzní - čili mnohými nenáviděnou a mnohými milovanou,dodat  DŮKAZ o tom jaký byl?!!!

Je důkazem to, co se o něm psalo? Vždyť znáte novináře a věrnost jejich sdělení!

Je důkazem film, co se o něm natočil? Vždyť znáte střihače, kteří dokáží sestříhat neautorizovaný záznam do podoby kterou chtějí!

Je důkazem Benešova vlastní kniha? V jaké době byla sepsána, jak věrně byla po komunistické době dochována.... v neposlední řadě jak to myslel a zda po sepsání knihy nezměnil názor?

Co mohl Beneš dělat?Je příliš mnoho neznámých a jistotou zůstává, že pojem který si o něm děláme je vírou v medium, ve své schopnosti chápat ....tedy mohlo to být i jinak ale podstatné je pro nás, co po něm zůstalo!! Pokud nám zanechal dekrety, které odsunuly Němce korabující s agresorem, tak nic špatného nevidím.Pokud ho někdo přirovnává k nacistickým kolaborantům - tak důkaz prosím... Paní Bobošíková si svým tvrzením a postojem mnoho populismu neužije a to potvrzuje upřímnost.

0 0
možnosti

lecaks

28. 1. 2010 23:45
Re: PODSTATNÉ A NEPODSTATNÉ

Ano, hrdý a upřímný člověk se v naší kotlině nenosí. Ale až se stane mučedníkem, pak jej všichni chápou. O volbách se autorce určitě dostane pochopení, minim. od 100 tis- voličů z června 2009.

Ke cti E.Beneše slouží, že již v r.1946 vydal prohlášení o mravním úpadku tehdejší společnosti. Co by asi sdělil ke dnešnímu stavu, kdy "vládnoucím" politikům se rozpadají rodiny, nejsou schopni udržet svoje emoce na uzdě.

Osobnost E.Beneše bude ještě dlouho zajímat historiky. Fakt je ale, že vždy vybral lepší z nejhorších možných řešení té doby.

Pokusme se všichni letos o totéž. Dejme důvěru jiným, než těm co nás do krize přivedli. A bude líp!

0 0
možnosti

jrc

27. 1. 2010 11:57
Dr. Edvard Beneš zachránil Československo !

Nesvádějte na presidenta Dr. Beneše, to co rozhodli vaši dědové. Pokud by Dr. Beneš nezachránil Československo, tak bychom pravděpodobně skončili, jako spolková země Německa. Misto češtiny, by nám tady zůstala okupační němčina.

Pokud po tom toužíte, tak se jděte raději učit němčinu.

0 0
možnosti

Morland

27. 1. 2010 11:43
Beneš

byl nejméně úspěšný demokratický prezident. 2x se spolupodílel na ztrátě samostatnosti

0 0
možnosti

hlavněmusíbýtsolidarita

27. 1. 2010 11:45
Re: Beneš

A posléze nás daroval komunistům!!

0 0
možnosti
  • Počet článků 107
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4920x
Ing. Jana Bobošíková, manažerka, bývalá poslankyně Evropského parlamentu

Seznam rubrik